eerstehulpbijwerk.nl

Roll on met een rollator

Slecht ter been zijn brengt een hoop moeilijkheden met zich mee. Simpele uitstapjes kunnen dan al zwaar zijn en dagjes weg zit er soms helemaal niet meer in. Daar moet eigenlijk een oplossing voor zijn, zo zou het niet moeten gaan. Gelukkig is die oplossing er en hij is wellicht simpeler dan je misschien zou verwachten; rollators.

Schrik niet; rollators zijn niet enkel voor oude mensen. Ze zijn zeker handig voor senioren, maar ook mensen uit andere leeftijdsgroepen die om de een of andere reden niet meer zo goed kunnen lopen (of simpelweg meer evenwicht en ondersteuning nodig hebben) kunnen gebruik maken van dit handige hulpmiddel.

Rollators 101

Rollators zijn een Zweedse uitvinding uit 1978. Aina Wifalk, de uitvindster, had zelf polio en was hierdoor slecht ter been. Ze ontwierp het hulpmiddel in eerste instantie om zelf beter te kunnen lopen, maar kwam er al snel achter dat het voor heel veel mensen een uitkomst zou zijn. In 1987 werd de rollator geïntroduceerd in Nederland.

Meestal worden rollators gemaakt van lichtgewicht staal. Hier wordt het buizenframe van gemaakt waar de rollator uit bestaat, waaraan drie of vier wielen worden bevestigd. Ook heeft de rollator twee handvaten met remmen, waar de gebruiker zich aan vast kan houden. De rollator kan als mobielere vervanger dienen van het looprek, maar maakt het looprek niet onnodig. Er zijn namelijk mensen die een hulpmiddel nodig hebben dat niet beweegt of wegrolt; voor deze mensen is de rollator geen goed idee.

Zó handig allemaal

Er zijn veel nuttige toepassingen van rollators. Er kan een boodschappenmandje op bevestigd worden, zodat de gebruiker ongestoord en zonder zware tassen om de schouders boodschappen kan doen en tegelijkertijd met de rollator op weg kan. Ook kan er een dienblad op en kan de voorkant dienen als stoel. Sommige rollators kunnen zelfs omgebouwd worden tot rolstoel. Informeer bij je zorgverzekering of een rollator iets is waar jij een beroep op kan doen, zo voorkom je dat je onnodig geld uitgeeft. Ziekenhuizen hebben ze ook vaak in bruikleen.

Hoe oud je dus ook bent, als je een rollator nodig hebt, schaam je er dan vooral niet voor. Ze zijn ontworpen om mensen te helpen en zullen ervoor zorgen dat je zonder al teveel beperking kunt blijven leven en werken Laat je helpen!

Mobiele versie afsluiten