Lekbakken belangrijk voor opslag vloeistoffen

Lekbakken belangrijk voor opslag vloeistoffen

Ben je werkzaam in de logistieke sector en hebben jullie allerlei vloeistoffen opgeslagen? Dan moeten die wel op lekbakken staan. Tegenwoordig moeten bedrijven zich houden aan een aantal strenge milieuregels als het gaat om opslag van vloeistoffen of vaste stoffen die kunnen lekken. Die stoffen zijn namelijk over het algemeen niet veilig en brengen allerlei risico’s met zich mee. Om die risico’s zoveel mogelijk te verminderen, zijn er strenge regels opgesteld. Ontdek hier waarom lekbakken belangrijk zijn voor de opslag van vloeistoffen of vaste stoffen die kunnen gaan lekken.

Strenge regels over opslag gevaarlijke stoffen

Het staat in de Nederlandse wet vermeld dat bedrijven die gevaarlijke stoffen opslaan zich aan bepaalde, strenge milieuregels moeten houden. Die regels staan tevens vastgelegd in de wet. Als jouw bedrijf actief is in de logistieke sector, moet jij je dus met andere woorden hieraan houden. De afspraken zijn namelijk opgesteld met het idee om risico’s te verminderen en bij te dragen aan het milieubehoud. Een voorbeeld: gevaarlijke vloeistoffen in een bijhorende verpakking moeten op lekbakken staan in de opslag. Daar eindigt het echter niet mee: niet alle bakken mogen volgens de regels fungeren als lekbakken.

Lekbakken voor de opslag

Naast algemene milieuregels zijn er dus ook specifieke regels voor lekbakken. Niet iedere bak mag je dus gebruiken als lekbak voor gevaarlijke vloeistoffen. In de regels staat vermeld dat de bakken moeten voldoen aan de vastgestelde eisen. Hieronder vallen zaken als de bestandheid van lekbakken tegen bepaalde stoffen. Daarnaast is de opvangcapaciteit tevens een zeer belangrijke eis waar dit soort bakken aan moeten voldoen. Het is verstandig om jezelf van tevoren te verdiepen in de strenge eisen voor de opslag van vloeistoffen.

Algemene eisen voor de bakken

Er zijn een aantal algemene eisen die we hier zullen bespreken. De strenge milieuregels zijn onder te verdelen in drie categorieën: afdekking, bodemaspect en veiligheidsaspect. De eerste heeft betrekking op de aanwezigheid van een deksel. Het tweede aspect heeft betrekking op de opvangcapaciteit van lekbakken. Zo is de minimale opvangcapaciteit van lekbakken afhankelijk van de stof die erop geplaatst wordt. Pas echter wel op: soms kunnen er specifieke eisen gelden voor de opvangcapaciteit. Dit is afhankelijk van de opslagsituatie.

Tot slot is er nog het veiligheidsaspect. Er zijn een aantal regels opgesteld om bijvoorbeeld plasbranden die ontstaan bij brand te voorkomen. Veiligheid is het kernwoord van al deze afspraken omtrent de eisen aan lekbakken en de opslag van vloeistoffen. Dus wees verstandig en houd je ook aan de regels. Lekbakken zijn niet al te duur en kunnen een hoop risico’s verminderen. Voorkom onnodige ongelukken en gevaren – zoek goede, betrouwbare logistieke hulpmiddelen uit!

Reageren is niet mogelijk.