Werken via een payroll

Werken via een payroll

Gefeliciteerd! Je hebt de baan in de pocket. Maar nu zie je dat je een payroll contract krijgt. Dit zag je niet aankomen. Bovendien weet je ook niet goed wat dit betekent voor jou. Wij vertellen je graag wat dit betekent voor jou.

Wat is payroll?

Als jij werkt via een payroll contract dan betekent dit dat het payrollbedrijf jouw juridische werkgever is. Het payrollbedrijf betaalt jouw salaris, maakt loonstroken en regelt alle andere wettelijke verplichtingen. Oftewel jouw salaris wordt uitbetaald door een extern bedrijf en je moet je hier ook ziek melden. Daarnaast kun je hier ook terecht voor vragen over bijvoorbeeld je contract.

In principe merk je dus weinig van een payroll contract. De dagelijkse aansturing vindt gewoon op de werkvloer plaatst. Ook onderhandel je gewoon met jouw werkgever over je arbeidsvoorwaarden en loon.  

Van een payrollbedrijf mag je verwachten dat zij alles goed voor je regelen. Zij hebben alle kennis en ervaring in huis om alles goed te regelen. Je hoeft je dus ook geen zorgen te maken. Jouw loon wordt tijdig uitbetaald en alles is geregeld via de cao.

Hoe werkt payroll voor werknemers?

Wanneer je werkt via een payroll contract, is dit te zien als een driehoeksverhouding. Jouw werkgever betaalt jouw salaris uit via een externe partij. Toch stuurt jouw werkgever je aan en voert ook functioneringsgesprekken met je.

Het payrollbedrijf voert alle administratieve taken uit. Je staat bij hen op de loonlijst. Zo heb jij wel alle voordelen van sociale zekerheid. Je bent bijvoorbeeld verzekerd voor de Ziektewet en de Werkeloosheidwet (WW).

Welke voordelen heeft een payrollcontract?

Hoewel de meeste werknemers denken dat een payrollcontract geen voordelen opleveren voor hen. Is het tegendeel waar! Dankzij payroll ben je verzekerd van tijdige uitbetaling en loondoorbetaling in geval van ziekte en vakantie. Tevens krijg je doorbetaald in het geval van feestdagen of kort verzuim. Alles is correct geregeld! En het mooiste van alles is, je bouwt ook gewoon pensioen op.

Heeft een payrollcontract effect op de werksfeer?

Nee, werkgevers maken geen onderscheid tussen payrollmedewerkers of medewerkers die in direct dienstverband zijn. Daarnaast merk je ook met je naaste collega’s geen verschil. Je krijgt gewoon hetzelfde betaalt, als iemand met dezelfde functie die in direct dienstverband is.

Uiteindelijk zijn andere factoren veel belangrijker, dan de wijze waarop jij betaald krijgt. Zo is de persoonlijke aandacht van een werkgever voor jou vele malen belangrijker.

Waarom kiezen werkgevers voor payroll?

De keuze voor payroll, door een werkgever, is verschillend. Zo kan jouw werkgever een startende ondernemer zijn. Hij wil geen grote risico’s nemen. Deze risico’s worden afgedekt dankzij payroll. Een werkgever kan ook kiezen voor payroll omdat hij flexibele werknemers wil. Met payroll kan dit ook. Hij kan jou flexibel passende contract aanbieden.

Al met al zijn de reden voor payroll uiteenlopend. Maar een garantie is dat jij als werknemer zeker geen nadelen ervaart van payroll.

Reageren is niet mogelijk.