BTW aftrekken van je relatiegeschenken? Zó doe je dat!

BTW aftrekken van je relatiegeschenken? Zó doe je dat!

Aanstekers, pennen of tassen bedrukken om je bedrijf in de spotlights te zetten. Het is een leuke manier om reclame te maken. Bovendien is relatiegeschenken bedrukken relatief goedkoop en ook nog eens effectief. Maar hoe zit het met de BTW? Je zult wel eens gehoord hebben dat voorbelasting voor zakelijk gebruik aftrekbaar is. Maar dat is niet altijd zo! Relatiegeschenken zijn een vak apart als het om BTW gaat. Niet zomaar elk bedrukt product is een relatiegeschenk. Wat is dan precies een relatiegeschenk? En wat zijn de regels?

Bestaande relaties

We hebben een paar vragen voor je op een rijtje gezet die je helpen te bepalen of je de BTW van het bedrag kunt aftrekken. Om te beginnen, een relatiegeschenk is een gift die je aan een bestaande relatie geeft. Relaties zijn leveranciers of klanten die je al in je systeem hebt staan. Personeel valt daar niet onder. Als je wilt kijken of de gift onder relatiegeschenken valt, kun je je de volgende dingen afvragen:

  1.    Voor wie is het? Zoals gezegd zijn relatiegeschenken dingen die je geeft aan klanten of leveranciers, die je al in je systeem hebt.
  2.    Wat is het doel? Een relatiegeschenk is voor bestaande relaties die je wilt behouden of bijvoorbeeld bedanken. Wil je werven, dan wordt het weer niet aangemerkt als relatiegeschenk.
  3.    Is het een actie? Weggevers die onder de ‘normale’ bedrijfsvoering vallen, zoals een gratis notitieboekje of bijvoorbeeld een pen bij je bestelling, tellen ook niet mee.

Sky’s the limit?

Nog een laatste tip voor wie de BTW wil kunnen aftrekken van het bedrag: zorg ervoor dat de totale kosten per persoon per jaar onder de 227 euro blijven. Zit je wel boven dit bedrag, zorg er dan voor dat het geschenk ook echt gebruikt kan worden in het bedrijf van de relatie.

Reageren is niet mogelijk.