Cv maken

Cv maken

De letterlijke vertaling van curriculum vitae is loop van het leven. Het is een overzicht van alles wat je geleerd en gedaan hebt, wat relevant is voor een toekomstige werkgever. Een cv maken of opstellen hoeft niet moeilijk te zijn. Volg onze handig tips.

CV maken of opstellen

Net zoals bij een sollicitatiebrief, moet je jezelf goed zien te verkopen met je cv. Leg de nadruk op jouw sterke kanten en laat zwakkere delen weg of neem ze op een onopvallende manier op. Traditioneel bestaat een cv uit de volgende onderdelen:

Persoonsgegevens

Vanzelfsprekend komen onder dit kopje alle belangrijke persoonsgegevens te staan zoals;
– Titel, naam en voornamen
– Adres
– Postcode en woonplaats
– Telefoonnummer
– Geboortedatum
– Geboorteplaats
– Burgerlijke staat
– Nationaliteit

Opleidingen en cursussen

Bij dit onderdeel komen alle opleidingen en cursussen te staan, vaak in omgekeerd chronologische volgorde. Begin dus met de meest recente en werk terug. Gegevens die bijvoorbeeld genoemd kunnen worden zijn;
– Cursussen, diploma, jaartal
– Universitair of hoger beroepsonderwijs (diploma, afstudeerdatum,
studierichting, specialisatie, stages)
– Middelbaar onderwijs (diploma, jaartal en vakkenpakket)

Werkervaring

Bij werkervaring zet je jouw ervaringen in omgekeerd chronologische volgorde. Belangrijk is aan te geven bij welk bedrijf je hebt gewerkt en wat de titel van de functie was. Ook geef je aan wanneer je daar hebt gewerkt, dus de jaartallen en de werkzaamheden die je daar verrichte. Probeer zoveel mogelijk de vaardigheden die in de vacature worden gevraagd, terug te laten komen in de werkzaamheden die je hebt uitgevoerd in het verleden.

Vaardigheden en hobby’s

Onder dit kopje noem je alle vaardigheden, hobby’s en nevenactiviteiten die je gedurende de jaren hebt uitgevoerd. Bij vaardigheden kun je denken aan talenkennis, computerervaring of programma’s en bijvoorbeeld rijbewijzen. Als nevenactiviteiten kun je commissies, besturen, verenigingen en politieke partijen noemen waar je actief in bent geweest, met jaartallen, functie en taken. Hobby’s spreken voor zich.

Publicaties en referenties

Eventuele publicaties kunnen hier genoemd worden. Vermeld voor elk de titel, het jaartal, het tijdschrift en de coauteurs.

Referenties worden gebruikelijk niet opgenomen in het cv, maar het kan zijn dat je dit toch wilt doen, bijvoorbeeld omdat er uitdrukkelijk naar gevraagd wordt in de vacature. Vraag van tevoren aan de persoon die je als referentie opgeeft of hij je referent wil zijn. Gegevens van de referent die je in je cv moet noemen zijn; naam, functie, bedrijf en telefoonnummer.

De indeling van een cv staat niet rotsvast. Je kunt de volgorde van onderdelen veranderen en er een persoonlijke tint aan geven. Benieuwd hoe een Curriculum Vitae er uiteindelijk uit komt te zien? Bekijk dan de voorbeeld cv van Cvmaker.nl!

Reageren is niet mogelijk.