Help! Ik ben ontslagen

Help! Ik ben ontslagen

Je hebt jarenlang alle moeite en energie in deze baan gestoken, maar dan krijg je op een dag te horen dat je ontslagen bent. Er moet bezuinigd worden en jij bent de eerste die je baan verliest. Dit geeft een enorm rotgevoel en het is logisch dat er allerlei vragen bij je opkomen. Wat moet je nu doen? Het hele proces van zoeken naar werk begint weer van voor af aan. Wij geven je een aantal tips die jou kunnen helpen nadat je net ontslagen bent.

Blijf positief

Ontslag kan een groot effect op je zelfvertrouwen hebben, je kunt jezelf er erg slecht en onzeker door voelen. De boodschap komt hard aan en je hebt vast zin om een paar lelijke woorden tegen de baas te zeggen of zijn auto te bekrassen. Maar blijf professioneel en beheerst. Je weet maar nooit of jullie wegen elkaar later weer kruisen. Blijf ook niet bij de pakken neerzitten, probeer positief te denken en pak de draad langzaam weer op. Bedenk jezelf dat je wellicht een baan kan vinden die beter en leuker is dan je vorige baan.

Maak een schema

Als je net ontslagen bent, kan het helpen om er even tussenuit te gaan. Boek een tripje naar de zon of plan een shopweekend. Je komt vervolgens terug met een frisse blik en dan kun je op zoek gaan naar je volgende baan.

 

Tijd vullen gaat erg gemakkelijk als je een baan hebt, maar nu je iedere dag thuis zit, gaat de tijd erg langzaam. Je hebt een gebrek aan ritme en dit kan zorgen voor verveling of een slechtere mentale gezondheid. Probeer daarom een schema voor jezelf te maken. Speur bijvoorbeeld ‘s ochtends alle vacaturebanken af voor een nieuwe baan en besteed ‘s middags tijd aan je hobby.

werk zoeken

Loopbaanadvies

Het is normaal dat je jezelf na ontslag afvraagt wat je nu eigenlijk wilt. Wil je weer een zelfde soort baan of wil je toch een andere richting op? Als je er zelf niet helemaal uitkomt, kan een loopbaanbegeleider je helpen om de antwoorden te vinden op al je vragen. Loopbaanadvies geeft inzicht in je competenties en wat je nou eigenlijk wilt. Door positieve en negatieve ervaringen om te zetten in leermomenten, wordt zelfvertrouwen ontwikkeld en kom je erachter wat je allemaal kunt.

Als duidelijk is wie je bent, wat je weet en wat je kunt, kan er worden gezocht naar een passende positie op de arbeidsmarkt.

Reageren is niet mogelijk.